Terug
Varkens GezondheidsTeam Zuid
(013) 528 35 35
Bedrijf onder de loep
Geboortediarree bij biggen
Deze maand in deze rubriek 'het probleem van biggen met geboortediarree' door dierenarts Frank Donders.
Lees verder...
Lees verder...
VGTZ aan het werk

Het varken

Bevruchting
Vrouwtjesvarkens (zeugen) worden meestal bevrucht door kunstmatige inseminatie (K.I.). Het mannetjesvarken (een beer) dekt dan op een kunstzeug. Het sperma wat vrijkomt wordt opgevangen, verdund en vervolgens bij de zeug ingebracht. Het verdunnen doet men om  van 1 dekking niet 1 zeug maar bijvoorbeeld 20 zeugen te kunnen bevruchten.

Na 4 maanden gaat de zeug naar de kraamafdeling voor de geboorte van de biggen. Wat we bij mensen de bevalling noemen, heet bij varkens 'werpen'. Maar ook zonder kunstmatige inseminatie zorgen varkens voor hun nageslacht. De zeugen en beren gaan dan samen in een dekstal waar de bevruchting op natuurlijke wijze plaatsvindt.

Geboorte
Op een varkensbedrijf is de geboorte van biggetjes misschien wel het allermooiste. Na 4 maanden drachtig (zwanger) te zijn geweest, werpt de zeug op de speciale kraamafdeling gemiddeld 11 biggen. Dit noemen we een ‘toom’ biggen. Biggen wegen bij de geboorte ongeveer 1,5 kilo. Ze groeien hard doordat ze volop melk kunnen drinken bij hun moeder.

Bij de geboorte is de verhouding beren en zeugen zowat gelijk. Op de kraamafdeling is het lekker warm (26ºC) en er zijn zachte matjes waarop de biggen kunnen liggen. Als ze 28 dagen oud zijn, hebben ze geen moedermelk meer nodig en mogen de biggen naar een ruimte zonder hun moeder. Gespeende biggen noemen we ze dan. De moeder gaat dan naar de dekstal en wordt weer bevrucht. Zo wordt ze minimaal 2 keer per jaar drachtig.

Gespeende biggen
De speenafdeling, verlicht en ongeveer 26ºC, kun je zien als een kinderkamer waar de biggen met enkele tientallen in een ruimte vrij rond lopen. Als speelgoed ligt er soms een grote kunststof bal om mee te rollen en kettinkjes waarmee ze kunnen rammelen. Je merkt dat de dieren dit erg plezierig vinden, want ze spelen er veel mee. Ze drinken water uit bakjes en krijgen korrels te eten met vitaminen en granen. As ze ruim 10 weken oud zijn, wegen ze 25 kg en verhuizen ze naar de vleesvarkensstal.

Vleesvarkens
De vleesvarkensstal is de stal voor de grotere varkens. Het is hier 21ºC. De varkens verblijven hier meestal met groepjes van 7 tot 10 dieren. Ook hier krijgen ze water en eten ze korrels met vitaminen en granen. In de meeste hokken is weer speelgoed voor de afleiding. Na ongeveer 4 maanden in de vleesvarkensstal zijn de dieren gegroeid tot een gewicht van 115 kg. Dit is het moment waarop de varkens naar de slachterij gaan.

Een vleesvarken is een varken dat gehouden wordt door een varkenshouder voor de productie van varkensvlees. 90% van de varkens in Nederland wordt gehouden in de provincies Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. In Nederland werden in 2010 ruim 12 miljoen varkens gehouden, waarvan bijna 6 miljoen vleesvarkens. Het grootbrengen van vleesvarkens wordt gerekend tot de bio-industrie.

Vleesvarkens worden meestal geboren op een vermeerderingsbedrijf waar zij tien weken blijven. Een paar dagen na de geboorte worden de staartjes geknipt om staartbijten te voorkomen. De beren (mannelijke biggen) worden gecastreerd, omdat er anders een berengeur bij het bereiden van het vlees vrij kan komen. Onverdoofde castratie stuit op steeds meer maatschappelijke weerstand en is daarom in Nederland verboden. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de berengeur, het voorkomen ervan, en alternatieven voor de onverdoofde castratie. Ook Europa streeft naar het verbieden van castreren.

De tien weken oude biggen heten dan gebruiksvarkens. Ze wegen ongeveer 25 kg en gaan naar een varkensmesterij. Als ze ongeveer zes tot acht maanden oud zijn en 100 tot 120 kilo wegen gaan ze naar de slachterij.

Bedrijf onder de loep
Geboortediarree bij biggen
Deze maand in deze rubriek 'het probleem van biggen met geboortediarree' door dierenarts Frank Donders.
Lees verder...
Lees verder...
VGTZ aan het werk